GRADINITA SAMARITEANUL - TARGU JIU
Toamna anului 1994 a fost un motiv de mare bucurie pentru părinți și copii deopotrivă, deoarece și în orașul Tg-Jiu a început să funcționeze o grădiniță creștină: grădinița SAMARITEANUL.
Acest lucru a fost posibil prin implicarea directă a Bisericii Penticostale Golgota Tg-Jiu și Asociația Creștină Samariteanul. Un frate din biserică (Florin Dumitrescu) a pus la dispoziție câteva camere din casa în care locuia, și biserica a amenajat un spațiu corespunzător activității de grădiniță, iar Asociația Samariteanul a preluat cheltuielile de salarizare a personalului și de dotare cu material didactic și de joacă a grădiniței.
Prin efortul comun al Bisericii locale și al Asociației Samariteanul, grădinița a funcționat cu o dotare foarte bună, cu o gustare gratuită , cu educatoare creștine, care încearcă cu ajutorul lui Dumnezeu, să se achite cât mai bine și cu responsabilitatea de această sarcină. Programul educațional al grădiniței este cel al învățământului de stat, suplimentat cu o programă creștină biblică. Sunt înscriși copii, indiferent de confesiunea religioasă.
Deschiderea grădiniței a fost salutată și de Inspectoratul Școlar Gorj , care a privit-o ca pe o acțiune pozitivă. Familii dinafara bisericii noastre povestesc cum copiii lor se roagă la masă și la culcare sau cum își corectează părinții când aud de la aceștia cuvinte nepotrivite.
În anul 1998, biserica locală a cumpărat o casă pe str. Dobrogeanu Gherea, nr 4, pe care a amenajat-o corespunzător pentru desfășurarea activității de grădinișă cu trei grupe. Investiția a fost foarte mare, iar membrii bisericii au făcut eforturi financiare deosebite și s-au acoperit toate cheltuielile.
Până în 2007 Grădinița a funcționat prin efortul comun al bisericii locale care a asigurat cheltuielile de spațiu și întreținere și al Asociației Samariteanul care a asigurat cheltuielile de salarizare a personalului. În prezent, suntem în colaborare cu Asociația Samariteanul, dar ei nu ne mai pot ajuta financiar.
Pentru că Biserica nu a avut putere financiară să acopere atât cheltuielile de întreținere cât și cele de salarizare, am fost nevoiți ca începând cu anul școlar 2007-2008 să întrerupem activitatea unei grupe. Tot în anul 2008 grădinița a obținut acreditarea din partea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului.
În vara anului 2010, am renovat „din temelii”(la propriu) clădirea grădiniței și am dotat-o cu tot ce este necesar, toate lucrurile fiind noi. Și de data aceasta a fost un efort colosal pentru biserica locală, membrii bisericii s-au achitat cu responsabilitate și de această sarcină.
Scopul acestui proiect cu grădinița este de a oferi condiții pentru o creștere și dezvoltare fizică, intelectuală , socială și moral-creștină , să dobândească deprinderi, atitudini și conduite noi, toți copii preșcolari ce vin la această grădiniță. Totodată, am încercat să oferim și copiilor din familiile nevoiașe posibilitatea de a frecventa o grădiniță. Noi credem că fiecare copil este creat într-un mod unic de către Dumnezeu, de aceea într-o atmosferă de siguranță și încredere , dorim să oferim fiecărui copil posibilități multiple de învățare și vrem ca toți să se simtă bine în grădiniță, fiind acceptați și iubiți în mod egal.
Copiii care frecventează Grădinița Samariteanul beneficiază de următoarele:
- O educație creștină, cu educatoare creștine
- Pregătirea copiilor pentru școală
- Educația și instruirea copiilor conform programei Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului
- O gustare zilnică, variată și sănătoasă
- O biblie ilustrată pentru copii
- Material didactic
- Jocuri și jucării pentru activitatea din grădiniță
- Materiale de uz curent pentru igiena personala(prosop, sapun, hartie igienica, etc)
- Rechizite pentru uz individual (lipici, creioane, hartie, foarfeci, plastilina, acuarele, culori, carioci, etc)
Uitându-ne în urmă vedem impactul pozitiv pe care l-a avut această grădiniță creștină în oraș și avem imaginea unui lucru făcut ca pentru Dumnezeu și sub călăuzirea Lui. Noi îi mulțumim lui Dumnezeu că până aici ne-a ajutat și dorim ca și în viitor această lucrare să continue și ne rugăm Lui să ne dea putere și să pună în inima celor ce au posibilități financiare să vină în ajutorul nostru, astfel procesul educațional al copiilor ce provin atât din familiile creștine cât și din familii necreștine, să nu fie întrerupt.
Nu e un gest mai nobil, decât să-i spui unui copil despre dragostea lui Dumnezeu și să-i arăți într-un mod practic această dragoste. De aceea, vrem să-i ajutăm să se apropie de Dumnezeu și să nu-i oprim:„Lăsați copiii să vină la Mine”(Matei 19:14), răsună glasul Mântuitorului.
Pastor, Aurel Botănel