Lucrarea cu copiii
“Mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne poartă întotdeauna cu carul Lui de biruinţă în Hristos, şi care răspândeşte prin noi în orice loc mireasma cunoştinţei Lui.”
2 Corinteni 2.14
1. Ce facem noi la Şcoala Duminicală?
Principalele activităţi în cadrul programului de şcoală duminicală sunt: explicarea Cuvantului lui Dumnezeu pe înţelesul copiilor, cântece creştine, rugăciune, memorarea unor pasaje din Biblie, jocuri care au caracter educativ, lucru manual. Scopul principal al acestor activităţi este de a-i ajuta pe copii să îl cunoască pe Dumnezeu şi de a lăsa să pătrundă în inima lor dragostea Mântuitorului.
2. De ce e importantă Şcoala Duminicală?
“Ascultă Israele! Domnul Dumnezeul nostru, este singurul Domn. Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toata inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta. Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai in inima ta. Să le întipăreşti în inima copiilor tăi, şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini, şi să-ţi fie ca nişte fruntari între ochi. Să le scrii pe uşiorii casei tale şi pe porţile tale.” (Deuteronom 6.4-9)
Ştirile dezvăluie adesea cât de josnic poate fi omul, internetul pune la îndemâna oricui (inclusiv a copiilor) lucruri murdare din punct de vedere spiritual, înjurăturile sunt la moda, indecenţa este pusă la loc de cinste…în schimb, valorile morale sunt tot mai desconsiderate. Trăim într-un ritm alert. Şcoala, serviciu, familie, prieteni etc. Avem tot mai puţin timp pentru lucrurile cu adevărat importante, cum ar fi educaţia copiilor. Cum ne putem aştepta la oameni mai buni dacă nu creştem copii buni?! Biblia ne spune: “Învaţă pe copil calea pe care trebuie să o urmeze şi cand va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.”(Proverbe 22.6) Rolul părinţilor este decisiv în ceşterea copiilor după voia lui Dumnezeu. Şcoala Duminicală nu are rolul de a înlocui datoria părinţilor, ci din contră, de a ajuta părinţii în implementarea valorilor creştine în viaţa copiilor.
“Pe El îl propovăduim noi, şi sfătuim pe orice om(copil), şi învăţăm pe orice om(copil) în toată înţelepciunea, ca să înfăţisăm pe orice om(copil), desăvârşit în Hristos Isus.” (Coloseni 1.28)
3. Cine slujeşte la Şcoala Duminicală?
Echipa învăţătorilor de la Şcoala Duminicală este alcătuită din oameni care au înţeles cât de important este să “sădim” în inima copiilor Cuvântul lui Dumnezeu bazându-ne pe promisiunea Lui: “Cuvântul Meu, nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele.” (Isaia 55.11)
Noi ne dorim ca Dumnezeu să răspândească prin noi, în orice loc “mireasma cunoştinţei Lui” pentru ca El să fie cunoscut de cei mici şi de cei mari!
4. Grupele de copii (învăţătorii şi programul acestora):
- Grupa mică (Grădiniță și clasa pregătitoare): Andreea Botănel, Adina Botănel, Lidia Cercelaru și Naomi Coancă- duminica 9.00-11.00 sală gradiniţă- sala parter
- Grupa mijlocie (cls I-III): Leia Dumitrescu, Gabi Giurma, Elisa Botănel și Casiana Coancă – duminica 9.00-11.00 sală grădiniță-sala etaj
- Grupa mare (cls IV-VII): Maria Gheorghiță, Sami Gheorghiță, Alin Oancea și Ana Botănel – sâmbăta 10.00-12.00
- Adolescenţi (VIII-XII): Claudiu Bejenariu, Manu Gheorghita, Simona Gheorghiță si Cristina Cercelaru – sâmbăta 10.00-12.00
Lucrarea cu familiile
Ce înseamnă împlinirea?
Ce înseamnă o familie împlinită?
Oare sunt familii care nu-și doresc împlinirea?
Sau se poate ca o familie să dorească și totuși să nu reușească să găsească împlinirea?
Dar oare doi parteneri pot fi împliniți dacă educația copiilor lor este precară?
Sau doi parteneri împliniți reușesc în mod automat să își educe copii într-un fel exemplar?
….sunt întrebări care necesită o dezbatere mai aprofundată pentru a găsi răspunsuri și soluțiile optime, dar până vom reuși să facem asta împreună, noi vă dorim din toată inima să aveți parte de „Familii împlinite și copii educați !”.
În același timp, constatând că nu putem avea „Familii împlinite și copii educați” decât apropiindu-ne de Dumnezeu și de învățăturile Bibliei, îmbinând studiul de specialitate cu aplicarea principiilor descoperite, ne-am propus ca, puțin câte puțin, să acumulăm principii importante pentru viața de familie.
- În scopurile enunțate mai sus, ne întâlnim de câteva ori pe an, toți cei care suntem căsătoriți, întâlniri în care:
- ne rugăm și cerem ajutorul lui Dumnezeu
- ascultăm expuneri tematice
- punem întrebări încercând să găsim un răspuns
- ne împărtășim experiențele într-un cadru relațional
Aceste întâlniri se vor publica pe acest site la rubrica „Evenimente care urmează” dar se vor anunța și în timpul dedicat anunțurilor din cadrul slujbelor religioase.
- Pe lângă aceste întâlniri vrem să ne sprijinim unii pe alții cu tot ce putem și ne rugăm săptămânal, cu toată biserica, pentru câteva familii.
- De asemenea credem că niciodată nu trebuie să ne oprim din a citi literatură de specialitate, căci „oricare se oprește din a învăța este bătrân”, spunea Henry Ford… „Nu contează dacă ai 20 sau 80 de ani. Oricare continuă să învețe rămâne tânăr”. Și noi încurajăm fiecare familie să citească.
Din partea echipei responsabile de organizare, formată din Iosif și Lidia Cercelaru, Mihăiță și Irina Toma, Gabriel și Andreea Giurma, vă invităm pe toți cei căsătoriți să luați parte cu noi la toate întâlnirile organizate și vă dorim să aveți parte de „Familii împlinite și copii educați !”.
Lucrarea cu tinerii
În prezent Departamentul de Tineret al Bisericii “Golgota” Târgu – Jiu numără aproximativ 70 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani.
Întâlnirile tinerilor au loc săptămânal în localul bisericii sâmbătă seara, în cadrul cărora există un timp de închinare şi un timp de studiu. O dată pe lună ținem întâlnire în care chemăm un invitat care susține o anumită temă și invităm si alți tineri din județ pentru a avea părtașie împreună.
Periodic tinerii sunt implicați în diverse forme de ajutorare a familiilor din biserică, unde au ocazia să simtă bucuria slujirii aproapelui. Slujirea tinerilor se extinde şi la alte localități din Județul Gorj, unde trasmiterea mesajului Evangheliei pentru oameni se face în grupuri organizate, în diferite perioade ale anului.
Cu şi pentru tineri se organizează tabăra anuală (de obicei pe prioada vacanței de vară) și multe alte ieșiri recreative ce au ca scop
creşterea spirituală, strângerea relațiilor dintre tineri şi relaxarea.
S-au format 4 grupuri de ucenicie de care se ocupă câte 2 lideri pentru dezvoltarea spirituală a fiecărui tânăr.